El proper dijous 30 de maig és el dia de Corpus Christi, Barcelona es prepara per posar l’ou a ballar!

OU 1 auca gravat del XIX del Claustre de la Seu

Gravat del segle XIX amb l’ou com balla a la Catedral de Barcelona

La festa del Corpus té els seus inicis al segle XIII, en que els frares dominics van impulsar una festa dedicada a l’Eucarístia, a partir de les visions de Juliana de Bethune. L’any 1264, el papa Urbà IV la va establir com a festa i al 1316, el papa Joan XXII, va publicar una butlla universalitzant la seva celebració.
A Catalunya se’n tenen notícies al 1318 a Vic i al 1320, a Girona i Barcelona. Dins del Corpus, una constant des dels inicis, són les decoracions florals, les ofrenes i decoracions més vistoses d’aquesta època de l’any. A alguns indrets com Sitges, Arbúcies o la Garriga, encara que el Corpus hagi perdut la seva força, conserven la confecció d’estores de flors pels carrers. Per altra banda, el Corpus té unes connotacions clares de propiciació de la fertilitat i de la plenitut.

L’ou com balla és una tradició que té lloc a diverses poblacions de Catalunya el dia del Corpus Christi originada, sembla, a la Catedral de Barcelona.

L'ou com balla a la Casa de l'Ardíaca al 1955

L’ou com balla a la Casa de l’Ardíaca al 1955

Hi ha constància que al segle XVI ja es feia a la font del claustre de la Catedral de Barcelona, on se n’encarregaven els escolans. L’ou, un cop buit i amb un punt de cera per tapar el forat pel qual s’ha buidat l’ou, es col·loca sobre el raig d’aigua d’un brollador d’una font, de manera que giravolti sense caure. A més, la font habitualment es guarneix amb flors i fruites del temps, com les cireres amb les quals es cobreix la tassa de la font, o la ginesta i els clavells.

 

A partir del de la catedral, també es va fer al veí pati de la Casa de l’Ardiaca, i, a partir dels anys vuitanta del segle XX, en altres patis del centre de la ciutat de Barcelona. A banda, altres ciutats i viles van començar a fer-ho o han continuat amb una tradició antiga.

MATERIAbcn us proposa fer una ruta molt especial per recòrrer els espais de la ciutat on trobarem l’Ou com Balla!!

Apunta’t!