Avui, 25 de juliol del 2012 MATERIA bcn hem celebrat el 20é Aniversari de la Barcelona Olímpica amb un itinerari per l´Anella Olímpica.
Ha sigut un itinerari molt especial perquè l´hem fet amb nens i nenes d´entre 6 i 12 anys de l´Acadèmia St. George School. Amb ells hem recorregut espais emblemàtics d´aquella Barcelona de 1992 entorn de l´Anella Olímpica de Montjuïc.

Ens hem trobat al davant del MNAC on hem fet una introducció sobre el districte de Sants-Montjuïc i la muntanya. Hem situat edificis com la plaça de les Arenas, les Torres Venecianes, la Font Màgica o el Palau Nacional. Aquests edificis ens han parlat de l´evolució d´aquest espai i les transformacions que va viure Montjuïc amb l´Exposició Internacional de 1929.

Seguidament hem fet marxa cap a l´Estadi Olímpic, pel camí hem passat per l´antic Jardí Botànic i pel monument a Hwang, Young-Jo, el guanyador de la Marató Olímpica de 1992.

 Hem arribat a l´Estadi Olímpic i hem fet moltes fotos per dins de l´Estadi però ens hem sorprés en veure que aquest estadi no va nèixer “olímpic” sino que la primera pedra es va posar molt abans… al 1927! L´Estadi va nèixer com un estadi d´esports per l´Exposició Internacional de 1929, posteriorment es va fer servir alguna vegada més però poc a poc va caure en l´oblit fins que al 1992 es va recuperar com a Estadi per les Olimpíades de Barcelona.

Dins de l´Estadi hem parlat de cóm va arribar Barcelona a ser una ciutat olímpica. I és que al llarg del segle XX la ciutat s´havia presentat ja 5 vegades com a candidata olímpica però no ho va aconseguir fins a 1986. A l´octubre de 1986 començava per fi el somni olímpic de Barcelona quan des de Lausanne el president del Comité Olímpic Internacional deia allò de… “a la ville de Barcelona”!!

Al 1986 els ciutadans de Barcelona omplien els carrers d´alegria i corrien a les cabines telefòniques per apuntar-se com a voluntaris dels Jocs! La Marina ens ha explicat que el seu tiet va ser voluntari olímpic i fins i tot ens ha portat uns pins per recordar-ho. Gràcies Marina!

 Al 1986 començava una etapa dura per la ciutat, Barcelona es va posar potes enlaire per transformar-se en una ciutat olímpica i això significava molt d´esforç i moltes obres… Però gràcies a això els ciutadans van recuperar un espai important en la Barcelona actual; les platjes! Repassant imatges antigues hem vist què va significar la transformació del front marítim i l´edificació de la Vila Olímpica.

 Moltes obres van acompanyar l´Anella i la Vila Olímpica; la construcció de torres de telecomunicacions com la torre de Norman Foster a Collserola o la Torre Calatrava a Montjuïc; la construcció de noves comunicacions a la ciutat com les rondes; la recuperació de nous espais com el velòdrom de la Vall d´Hebron o la zona de Diagonal – Pedralbes; la millora de les aigües fluvials i marítimes amb la reforma de la xarxa de clavegueram, els dipòsits pluvials i les Estacions Depuradores entre moltes, moltes altres coses!

En definitiva, els JJOO del 92 van signficar per Barcelona la possibilitat de transformar-se en una gran ciutat amb una nova cara molt difícil d´imaginar sense la celebració dels Jocs Olímpics. Sense oblidar, evidentment, tot el que a nivell esportiu va representar ja que va ser un gran èxit de medalles i la medalla més gran per Barcelona i els seus ciutadans que van superar el repte d´acollir la XXVena Olimpíada amb medalla d´or!

MOLTES GRÀCIES A TOTS I TOTES, ESPEREM QUE US HAGI AGRADAT AQUEST RECORREGUT PER L´ANELLA OLÍMPICA I AQUEST VIATJE EN EL TEMPS A LA BARCELONA DE 1992!!