images (2)Aquest any 2015, entre les nostres novetats hem preparat una nova ruta sobre els comerços històrics de l’Eixample. Avui us volem parlar d’un d’ells: el Servei Estació.
Situa al carrer Aragó al centre de la Barcelona modernista, entorn la casa Batlló i l’actual Fundació Antoni Tàpies, els orígens d’aquest establiment els trobem l’any 1924. Quan José Manzanares Baró, va inaugurar una gasolinera a l’estil americà: “Lubrificantes Manzanares “, dedicat a oferir tot tipus de productes per automòbils.

L’any 1930 José Manzanares Baró, es va associar amb Luís Marimon Carbonell i van constituir la Societat Anònima Service Station, el nom va ser inscrit en anglès per a deixar constància de que el seu model es basava en el de les modernes gasolineres americanes.SERVICIO ESTACION_0
Service Station segons els seus primeres estatuts tenia l’objectiu el comerç d’olis, benzines, útils i estris de la industria automobilística.

Durant la Guerra civil sabem que l’empresa va ser col·lectivitzada. La dictadura de Franco va afectar en tots els àmbits, i l’ordenança del 15 de maig de 1940, sobre rètols i noms va obligar a la supressió d’estrangerismes, la junta general d’accionistes va acordar la traducció del nom al castellà: Servicio Estación.

Però no eren bon moment per l’empresa, entre les múltiples pèrdues durant la Guerra civil, i l’aïllament en què va ser sumida Espanya en els primers anys del Franquisme, es va haver de buscar la manera de sobreviure, amb d’incorporació de nous productes i sectors; l’empresa va entrar en el mercat de les bicicletes, va obrir una sucursal, entrar en el mercat de la ferreteria, i incorporà els productes amb plàstic. Aquest comerç va ser el primer en apostar per productes realitzats amb plàstic. Així lentament sobretot a la dècada dels 50/60 el Servei Estació es va anar convertint amb el que es ara. Un botiga com ells mateixos es defineixen multi-producte!opiso

Voleu descobrir la història de les botigues de Barcelona? T’ho posem fàcil apuntat a les nostres rutes de Botigues amb encants! Consulta el calendari de Materia Bcn.