juny-030La festa de Corpus es una de les tradicions vivies més genuïnes de Barcelona i de Catalunya.
Des de Materia Bcn el dissabte dia 6 de Juny us proposem una ruta per Ciutat Vella on parlarem de la festivitat i de totes les tradicions que l’envolten.
La Ciutat de Barcelona a recuperat la festa en 2 aspectes: l’ou com Balla i la Processó.

La Festa de Corpus té els seus orígens en el segle XIII, en el moment en que els dominics van impulsar una festa dedicada a l’Eucaristia, a partir de les visions de Juliana de Bethune.
A Catalunya sabem que corpus ja es celebrava el 1318 a Vic i el 1320 a Girona i Barcelona.
L’ou com Balla es una de les tradicions més singulars que des de 1637 ha distingit la diada, és una costum consistien en fer ballar un ou als brolladors del claustre, patis i jardins. Mai no s’ha interromput aquesta tradició, essent els claustres de la Catedral i el de la casa de l’Ardiaca tota una experiència de primavera viva a la memòria de generacions i generacions de barcelonins i barcelonines.Aquest joc d’aigua d’origen discutit té diverses interpretacions, tant potser una representació de l’Eucaristia , com el lligam a cultes pagans lligats a la primavera o un mes joc medieval.

D’altra banda la processó, celebrada a Barcelona des de 1320, és tot un patrimoni cultural de la ciutat i dels ciutadans. La Processó del Corpus barceloní, durant segles va ser la veritable festa major, en la seva vessant festiva ha estat l’origen de molts balls i elements d’imaginària festiva.
De fet durant molt segles la Festa de Corpus va ser la gran festa d’Europa. Era el moment en que el poble seguia les processons amb les millors gales.
Des de els anys 90 del segle XX, l’ajuntament de Barcelona a recuperat la tradició de corpus i actualment hi ha fins 17 espais visibles més enllà de ciutat vella.

En relació a les festes de Corpus també cal destacar les decoracions florals que encara avui en dia es realitzen en moltes poblacions catalanes, com Sitges, Arbúcies o la Garriga. El procés de fer les catifes és un treball col·lectiu de dies, primer hi ha la recollida de les flors, el disseny de les catifes i la realització el dia de Corpus.
Per altra banda la Patum de Berga és una de les poques celebracions de Corpus en plena vigència, la primera notícia la trobem el 1527. La particularitat de la Patum es que es tracta d’un espectacle unitari que tenia lloc a la plaça després de la processó, i que originalment s’anomena Bulla.

Si vols descobrir-ne més el dissabte ens pots acompanyar
T’APUNTES???

Informació i reserves: info@materiabcn.com/ 629813322

http://www.materiabcn.com/activitats-i-rutes/ruta-especial-ou-com-balla/