MATERIA bcn inicia el 2012 amb noves propostes i activitats culturals. Avui us volem presentar un nou itinerari: “Deconstrucció del barri Gòtic”

Es tracta d´una ruta a peu que surt de la Plaça Vila de Madrid, envolta el barri de la Catedral, creua la Via Laietana i s´endinsa al barri de la Ribera per acabar al Passeig del Born. La durada de la ruta és d´entre dues i tres hores. Podeu consultar les dates disponibles al nostre calendari.

 ”Deconstrucció del barri Gòtic” és un itinerari per passejar pel barri Gòtic i aprendre a fer una doble llectura dels nostres espais més monumentalitzats.

Sovint quan passejem pels carrerons i placetes de Ciutat Vella ens maravillem amb històries del nostre passat més gloriòs però què ens queda realment d´aquell passat? Com diuen “no es oro todo lo que reluce” i entorn de la Catedral podem trobar molts edificis, façanes o carrers que amaguen històries no tant llunyanes…

Barcelona té uns orígens romans i al llarg de la ruta veurem alguns dels vestigis d´època romana que han sobreviscut fins a l´actualitat: necròpolis, aqüeducte, muralla, temple… són alguns dels exemples.
En època medieval la ciutat va viure les fortunes de la Corona d´Aragó amb els grans comtes-reis com Jaume I o Pere III que van engrandir i embellir la ciutat amb la Catedral, el Palau Reial Major, l´esglèsia de Santa Maria del Mar…entre molts altres exemples.

Però tota aquesta història de romans, nobles i artesans es va anar perdent pel creixement social i urbà de la Barcelona dels segles XVII i XVIII. Així doncs, moltes de les actuals “finestres obertes a la història” són intervencions urbanístiques que es van realitzar al llarg del segle XX.
Aquest segle XX va iniciar-se amb el naixement d´una nova via; la Via Laietana. Aquesta reforma de Ciutat Vella va reconfigurar tot el barri de la Catedral i fins i tot li va canviar el nom a “Barri Gòtic”. La Via Laietana naixia junt amb la Sociedad de Atracción de Forasteros, la primera empresa encarregada de fer arribar el turisme a la ciutat.

Vols saber com lliga aquesta Via Laietana amb la SAF? Vols veure cóm era realment el barri de la Catedral? Vols imaginar un “altre” Barri Gòtic dissenyat per arquitectes de la ciutat? Vols redescobrir el tant sovintejat barri gòtic? Doncs no et perdis aquest itinerari!!