page24

L’existència d’un antic barri jueu de Barcelona suposa, un fort atractiu històric, turístic i cultural, però després de l’assalt del call el 1391 amb la eliminació planificada dels seus vestigis actualment es molt difícil reconstruir la història d’aquests espai de la ciutat i la seva comunitat.

Un dels casos polèmics és el de la ubicació dels antics banys jueus.

En algunes guies turístiques, per Internet etc.. ens diuen que per ddescobrir els banys jeus de Barcelona hem de visitar l’interior de la botiga de mobles s’Oliver, al número 10 del carrer dels Banys Nous , on suposadament podem observar un antic bany ritual jueu maculí, per a localitzar les restes dels banys femenins podem visitar el soterrani de la Cafeteria Caelum, al número 8 del carrer de la Palla.
Peró des del Museu d’història de Barcelona, Victòria Mora, afirma que el tipus de totxanes emprades en aquestes dues construccions són característiques del segle XIX, i que a més a més com a mínim Caelum es situa fora dels límits del call.
El que sabem amb seguretat és que en època medieval en el carrer dels Banys Nous es van construir els banys públics de la ciutat. En concret al lloc anomenat els Quatre cantons del Call: cruïlla de Banys Nous, Boqueria, Avinyó, i el Call.
Aquest Banys Nous es van construir entorn l’any 1160, pel Jueu Abraham Bonastruc associat amb el Comte Ramon Berenguer IV.
Sabem que van existir, sense us, fins l’any 1835 L’edifici va ser construït seguint el model de les cases de banys àrabs, però amb les tècniques i les decoracions romàniques. Aquest equipament imaginem que tenia diverses sales i dependències i una d’elles destinades al miqvé. Les sales més importants eren la sala de descans, amb cúpula i templet central, i les dels banys de vapor.
Els Banys Miqvé més ven conservats de Catalunya els trobem a la població de Besalú.

El Miqvé es un bany ritual utilitzat per purificar les persones en els rituals del judaisme. Es practica dins un contenidor d’aigua o banyera on una persona pugui submergir-se completament. La persona ha d’estar preparada per l’acte de purificació: Prèviament s’ha d’haver rentat i pentinat per tal que l’aigua l’impregni del tot; aquesta acció es repeteix tres vegades. Pot ser usat, tant per homes com per dones, avui en dia només les dones conserven l’obligació d’utilitzar el Miqvé en forma ritual set dies després de la culminació de cada cicle menstrual. Alguns homes acostumen a fer servir el Miqvé només a la vigília de Yom Kippur o dia del Perdó, mentre que entre els jueus hassídics el practiquen cada dia. La dona jueva es purifica després de la menstruació, abans i després dels parts i també quan es casa. Els homes religiosos se solen purificar el divendres just abans de la posta de sol, abans d’iniciar el sàbat .

El miqvé de Besalú va ser descobert l’any 1964. El 2013, el conjunt de la sinagoga de Besalú va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya