ElnegredelaribaEl diumenge vinent torna la nostra ruta Vermut Cultural a la Barceloneta.
Avui us volem parlar d’un espai singular d’aquest barri.
A la plaça del mercat i just darrere de l’església de Sant Miquel, en una paret tocant al carrer Baluard, trobem una escultura força curiosa. És el Negre de la Riba i és un mascaró de proa d’una embarcació que va arribar a la Barceloneta al segle XVIII.

Pel que es sap Francesc Bonjoch va ser el primer a tenir aquesta peculiar figura. Segons es creu, aquest boter de la Barceloneta va desballestar un bergantí que hi havia a La Riba per aprofitar-ne el material i allà hi va trobar la figura d’un mascaró de proa.
El que es va convertir popularment amb el Negre de la Riba, amb el temps s’ha descobert que representava un indígena americà, però el desgast de la figura va donar-li faccions subsaharianes.

En Francesch Bonjoch la va serrar per la base i la va posar com a reclam a la porta de la seva puda, les tavernes de la Barceloneta i de seguida es va fer molt popular al barri. Els veïns també l’anomenaven el “papus” i servia per espantar la canalla que no obeïa els pares, sovint els amenaçaven dient-los que vindria a buscar-los “lo negre de la Riba”, a l’estil de “l’home del sac”. Y el Negre de la Riba va anar passant de local en local del barri.

L’any 1936 la figura original va passar al fons del Museu marítim de Barcelona, el que tenim a la Barceloneta és una reproducció feta amb fibra de vidre. Tot i que l’estàtua va deixar el barri a la dècada dels 30 els veïns de la Barceloneta no l’havien oblidat i l’any 2003, quan se celebrava el 250º aniversari del barri, el van tornar a portar al barri on es va fer conegut, fins i tot en alguns carnavals l’havien passejat pels carrers.