A Cornellà de Llobregat teniu un petit tresor per descobrir; el Palau Mercader envoltat d’uns grans i bonics jardins.

Cornellà de Llobregat fou un espai rural fins ben entrat el segle XX marcat pel pas el famós Canal de la Infanta amb terres fèrtils i de regadiu. De fet l’espai que avui ocupa el palau era antigament un mas rural; el mas Oriol de l’empedrat. Però al segle XIX aquesta finca rural va canviar radicalment ja que entre 1864 i 1869 fou construït el palau que actualment presideix el parc.

IMG_20170321_112050718 - copia

La família Mercader era propietària d’aquesta finca rural des del segle XVIII ja que al 1764 Maria de Sadurní i Cànoves va heretar la finca i es va casar amb Felip de Mercader i Saleta. El Palau fou construït per ordre del senyor Joaquim de Mercader i Bell-lloc, comte de Bell-lloc. Aquest senyor va enderrocar l’antiga masia i va construir el nou palau, també va impulsar la projecció del jardí que l’envolta. A partir d’aquest moment el palau de Cornellà es convertirà en la residència d’estiueig de la família Mercader.

Actualment podeu visitar la planta noble del palau gràcies a les visites guiades que ofereix l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat. Al llarg de la visita es poden veure les diferents sales nobles del palau i repassar la vida quotidiana que acompanyava la família.

Comencem la visita amb la Sala dels Retrats on podreu veure els diferents membres d’aquesta família noble. Seguim la visita cap al Saló Principal amb una espectacular decoració i dimensions, una sala que recorda el rococó francès i el saló els miralls.

IMG_20170321_112243690

Els tapissos flamencs, les escultures i els miralls d’aquest saló us faran viatjar en el temps. Continuem la visita cap a un dels salons més sorprenents; el Saló Àrab que es feia servir com a sala de ball, exuberància, color, luxe i fins i tot una llar de foc decorativa feta en marbre us deixaran bocabadats.

IMG_20170321_114403527 - copiaAvancem pel palau a través del bany, una petita joia plena de curiositats com el primer “hidromassatge” o una doble aixeta a la pica per rentar-se el cap. Arribem a la sala Isabelina on trobem un dels dormitoris del palau que hauríem vist molt millor amb la llum d’uns grans finestrals que malauradament estaven tancats. Pel salons dels Àustries i dels Pianos anem fent via per unes parets desgastades pel temps i l’abandonament.

IMG_20170321_121023669

El menjador és un dels darrers espais de la visita on trobarem la tecnologia més avançada de l’època com una làmpara de gas o la taula central articulada i ampliable. Per acabar sortim a la galeria del pis noble on uns vitralls de multicolors ens alegraran la vista i finalitzem la visita amb la capella neo-gòtica del palau.

En definitiva, una visita molt recomanable per gaudir de l’aire lliure al parc i jardins del Palau i per descobrir les interioritats d’una gran família noble de la Barcelona del segle XIX. No us ho perdeu!