Poblenou1Avui us volem parlar d’uns dels comerços amb història del Poblenou: l’Orxateria del Tío Che, un dels espais més dolços del barri.

L’any 1912 Joan i Josefa van arribar al barri del Born, venien de la Nucia, Alacant. Tenien un objectiu clar marxar cap a l’Argentina. Peró en aquell moment Barcelona era la metàfora de posar un peu al futur i ells van posar-n’hi dos.
Es van mig instal·lar al Born per estar a prop del vaixell que els portaria a Amèrica. Mentre esperaven l’arribada del vaixell, les xufles que portaven van esdevenir orxata i el Joan, el primer de cinc generacions en venia pels carrers, i amb la millor veu deia: Che, prova!
I així van descobrir que la seva oportunitat estava a Barcelona. Van començar al Passeig Nacional, avui Joan de Borbó. L’orxateria es deia el Tio Che, va ser la primera del barri. Un dia va arribar el vaixell i la família es va dividir: Pere Joan, un germà i els pares ens quedàrem, i la resta continuà el viatge.
Ben instal·lat al carrer Picasso del Born, i després a la Barceloneta, El Tio Che era imparable. Encara se’l recorda. En aquells anys 20 vam tenir restaurants, algun cafè cantant, una tarima. El veritable miracle, però, el vam trobar a la cantonada de sempre, al Poblenou. La Cantonada del Poblenou era igual que avui, però amb l’esclat de la guerra civil, els primers bombardejos al poblenou van arribar per mar i poc desprès per aire. En els pitjors moments, dos o tres avions sobrevolaven la zona fins a quatre vegades en una mateixa nit. Al carrer Wad-Ras, davant l’Aliança Vella, una bomba va enderrocar dos blocs d’edificis. En els baixos d’un d’ells es trobava El Tio Che. La bomba va caure justament a l’hora en què la família dinava i van perdre la botiga i la casa.
La família no es va rendir i desprès de la Guerra arribà al xamfrà actual.

“ Vaig heretar el coneixement del producte. Un tresor. Amb una xufla bona pots fer, o no, una bona orxata, però amb una xufla dolenta mai podràs fer una bona orxata. S’ha de ser respectuós amb les quantitats.. Cal mantenir la quantitat justa de xufla, d’aigua i de sucre. És un equilibri que no pots alterar els clients tenen memòria. Vénen des de fa molt temps, majoritàriament són clients de tota la vida i per tant no els pots donar una cosa diferent.”

Alfons Iborra, els nostres clients són gurmets
Aquest estiu tens l’oportunitat de conèixer l’orxateria del tio che a través de la nostra ruta El Poblenou amb orxata.
T’apuntes?