Barcelona Gòtic 009Tot Passejant per Barcelona, es fàcil descobrir petits detalls de la seva història. Avui us en descobrim un que forma part de la nostra ruta la Barcelona Curiosa.

A les parets de la Catedral de Barcelona i podem trobar coses molt singulars, segur que us heu fixat amb les marques dels picapedrers. Si us fixeu en les parets de la Catedral, sobretot al carrer del Bisbe, podem observar diverses figures o marques en les pedres.
Aquestes marques també denominades signatures ens indiquen qui les ha fet. Solen ser inscripcions en forma d’inicials del nom del picapedrer, insígnies personals o imatges relacionades amb la família. A vegades poden ser també animals o qualsevol imatge que representi el pseudònim del fabricant. Poc sovint apareix el nom complet de l’autor acompanyat de l’expressió llatina “me fecit” (em va fer).

També hi deixaven inscripcions els Mestres d’obres i els promotors de les obres. Fins i tot els restauradors quan hi intervenien després d’un terratrèmol, desastre natural o guerra.

En algunes pedres també s’hi observen inscripcions que fan referència a la seva col.locació al mur per facilitar-ne la construcció.

Les formes d’aquestes marques són molt variades i imaginatives: creus, lletres, números, figures geomètriques, eines de treball, objectes religiosos, símbols d’Alquímia, instruments musicals, animals o vegetals. Es deixen de realitzar a partir del segle XVII.

Pero aquestes no son les úniques inscripcions als murs exteriors de la Catedral. Avui us volem parlar d’aquelles marques relacionades amb el proveïment d’aigua a la ciutat de Barcelona.

A les parets de la Catedral de Barcelona hi ha dues inscripcions que ens parlen dels pous públics:
Al Mur de la Capella de Santa Llúcia i trobem aquest detall: “A 2 CANAS LOPOV “
Que vol dir? El que ens està dient, es que a dues canes ( les canes eren un sistema de mesura medieval,la cana de Barcelona, segons l’Enciclopèdia Catalana, mesurava 1,555 m )d’aquest punt hi ha un pou, que més o menys es trobaria a uns tres metres de la inscripció.
Si anem pel carrer dels Comtes venint del Pla de la Seu, tot just començar, mirant a mà dreta a tocar del terra, trobem una inscripció molt semblant a l’anterior que també ens indica la proximitat d’aigües subterrànies. I sense abandonar els murs de la Catedral podríem explicar i descobrir moltes més curiositats.

Si ens vols saber més, reserva la teva plaça a Barcelona Curiosa, no t’ho perdis.

Informació i reserves: info@materiabcn.com / 699.51.91.86 o 629.81.33.22