page23La Barceloneta és el barri més nou del districte de Ciutat vella, és el barri mariner de la ciutat de Barcelona.Aquest estiu us proposem passar els matins de diumenge ben a prop de la platja amb una ruta guiada pel barri de la Barceloneta acabant amb un vermut!
Avui us volem parlar d’una de les parades de la nostra ruta a la Barceloneta. En concret de la Casa de la Barceloneta, 1761.
La Barceloneta com a barri va néixer l’any 1753, projectat per l’enginyer Juan Martín Cermeño i sota les ordres del capità general de Barcelona, el Marquès de la Mina.

La Casa de la Barceloneta, coneguda popularment com la Casa del Porró, és l’única finca recuperada i rehabilitada que manté l’arquitectura original de la Barceloneta del segle XVIII.
En l’actualitat la Casa de la Barceloneta, 1761 és un centre cultural que té la funció de difondre la cultura i la identitat del barri i que treballa en xarxa amb la resta d’entitats i equipaments culturals i educatius de la Barceloneta.casa_porro1

Historiadors i diverses entitats del barri van protagonitzar una llarga lluita per poder recuperar, l’única casa supervivent amb façana a tres carrers, i per salvar el valuós patrimoni no protegit.
Mercè Tatjer, catedràtica Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, explica que la casa de la Barceloneta “és important perquè és l’única casa original del moment de construcció de la Barceloneta del segle XVIII que resta en peu al barri. Era un barri que tenia una fesomia molt particular respecte a la ciutat emmurallada. Tenia un traçat ortogonal, un únic model de casa, i, per tant, això li donava una uniformitat que el fa equiparable a molts dels barris d’aquest període barroc neoclàssic que es van construir a Europa.”

La rehabilitació d’aquest edifici ha posat en valor els elements arquitectònics del segle XVIII, com el frontó triangular que corona la part superior de l’edifici,les volutes que hi ha a les claus de portes i finestres, les marques d’illa a les cantonades i la coberta de teula.

Si en vols saber més reserva la teva plaça a la ruta Vermut Cultural a la Barceloneta. 

info@materiabcn.com / 629.81.33.22 o 699.51.91.86