xurrosAquest hivern 2013/2014 hem posat en marxa una nova ruta que relaciona la xocolata amb la història de Barcelona; la ruta de la xocolata amb xurros.  La nostra ruta comença a la Plaça Bonsuccés on introduïm l’arribada del cacao a Europa i a Barcelona des d’Amèrica. Les primeres impressions sobre aquest nou producte van ser força negatives ja que tenia un gust amarg i fins i tot picant, tot i això va ser ben rebuda entre el món eclesiàstic pel seu valor energètic. Poc a poc la barreja de cacao amb sucre es va anar popularitzant i se li van atorgar nous valors com l’afrodisíac.

Granja viaderLa nostra següent parada és la Granja Viader, una granja que neix al 1870 com a lleteria de la mà de la senyora Rafaela Coma. Al 1904 arriba des de Cardedeu un jove Marc Viader que al cap de 6 anys es convertirà en propietari de la granja. La seva empenta, innovació i contínua formació el portarà a crear grans noms com Letona o Cacaolat, la marca més emblemàtica de batut de xocolata a Catalunya.bellart_chocolate_industry_medium

Seguidament, arribem al carrer del Carme i entrem a l’antiga fàbrica de xocolata Can Garriga. Avui trobarem un nou concepte de pastisseria entorn de la xocolata; la xöc. Tradició i innovació ens esperen dins d’aquesta antiga botiga modernista relacionada també amb la família Bellart. Del carrer del Carme baixem per la Rambla fins arribar a l’emblemàtica Pastisseria Escribà.

escribaLa pastisseria es troba en l’antiga casa Figueras, una fàbrica de pastes alimentàries decorada amb mosaic i elements modernistes dissenyats per Antoni Ros i Güell. La convivència entre modernisme i pastisseria fan d’aquest espai un autèntic luxe enmig de La Rambla. 13384-granja_la_pallaresa_no

Si parlem de xocolata amb xurros és inevitable pensar en el carrer més llaminer de la ciutat, el carrer Petritxol. Pujarem i gaudirem de les botigues, els colors i els olors d’aquest carreró que ens descobrirà les millors xocolateries de la ciutat com la Dulcinea o la Pallaresa. Descobrirem en aquest carrer quina relació hi havia a Barcelona entre la burgesia, la xocolata i el modernisme.

Agafant el carrer Portaferrissa, eix comercial de l’actual barri gòtic, trobarem les històries del Baró de Maldà al seu calaix de sastre sobre el consum de la xocolata a la Barcelona moderna. Trobarem també una més que centenària bomboneria; la Fargas, sabeu d’on ve el nom del bombó? Us ho explicarem molt dolçament.

I per acabar… gaudiu d’una xocolata amb xurros a la Granja Xador, la millor forma d’acabar una ruta ben dolça!!

Calendari:

Divendres 24 de Gener a les 17h  granja xador

Diumenge 2 de Febrer a les 17h

Divendres 14 de Febrer a les 17h

Diumenge 23 de Febrer a les 17h

 

La ruta de la xocolata amb xurros de MATERIAbcn és ben mediàtica!