façana casa museuAquest mes de Setembre anem d’excursió a Canet de Mar!
Canet de Mar és, com Sitges un museu viu, d’arquitectura modernista. La Vila va saber aprofitar els moments de creixement econòmic que va proporcionar l’industria del tèxtil a finals del segle XIX i començaments del Segle XX.
L’Arquitecte més destacat de Canet va ser Lluís Domènech i Montaner, de mare canetenca, provinent del castell de Santa Florentina, l’antiga domus de Canet.

Domènech s’estrenà a Canet amb la reforma d’un antic edifici com a seu de l’Ateneu catalanista , entre 1885 i 1887. Aquest edifici actualment restaurat és ara la Biblioteca Municipal. Aquest edifici es troba a la cruïlla de la riera de Sant Domènec amb el carrer Ample. Hi destaca la rosassa central amb vitralls de colors, la gran balconada que ressegueix tot l’edifici i la forja de les seves baranes.

page_mA la mateixa riera de sant Domènec i trobem la casa Roura, o també coneguda amb el nom de Ca la Bianga, un edifici aïllat amb jardí posterior, que Lluís Domènch va fer entre 1889 i 1892, per encàrrec de la seva cunyada Francesca Roura i el seu marit jacint de Capmany. Domènech va alçar un edifici inspirat en el model neerlandès que destaca per l’ús del maó vist.Domènech va resoldre les façanes amb frontons esglaonats, tot i que a la façana principal i va col·locar una fantasiosa torre de planta circular que feia les funcions de mirador. En destaca la coberta cònica revestida de ceràmica vidrada de colors, mentre que a la cornisa en sobresurten gàrgoles zoomòrfiques. A l’interior hi destaca una llar de foc al.legorica del Descobriment d’Amèrica i el mosaic del paviment d’inspiració clàssica.

La casa pròpia de Lluís Domènch i Montaner es troba a la confluència de les rieres de Buscarons i de Gavarra. Actualment la casa de l’arquitecte és un espai dedicat a l’estudi de la figura i l’obra de Lluís Domènch i Montaner. Aquest museu esta integrat per la casa Domènech, projectada per l’arquitecte amb col·laboració del seu fill Pere Domènech i el seu gendre Francesc Guàrdia i la masia de Can Rocosa, del segle XVII, que pertanyia a la familia de Maria Roura, dona de l’arquitecte, i que Domènech va convertir en el seu taller_estudi.L’edifici sobresurt per l’elegant tribuna de la façana principal.

L’altra intervenció important de Domènch i Montaner a Canet va ser al castell de Santa Florentina, propietat del seu oncle, l’editor Ramon Montaner i Vila, que li va encarregar la reforma i ampliació de l’antiga domus, realitzada entre 1898 i 1909. L’arquitecte li va donar a aquesta finca un aspecte medieval gòtic gràcies a la incorporació de torres, un patí d’armes i l’ús de peces del monestir del Tallat.

Els orígens de la vila els trobem documentats durant el segle XI. Com altres pobles costaners, el sector marítim va tenir una gran importància a Canet, fins que la navegació i les grans construccions veleres deixaren de ser rentables; llavors l’activitat agrícola va créixer per tota la vila i s’inicià un fort proces industrial, essencialment tèxtil. A Canet es conreava vinya, per produir el vi i l’aiguardent que s’embarcava en els grans vaixells. A inicis del segle XIX molts canetencs van emigrar a les colònies espanyoles de Cuba, Puerto Rico, Uruguai. I els que tornaven a la vila amb les seves fortunes lluïen el seu poder econòmic i una excel·lent forma d’ostentació era el patrimoni. Per aquest motiu a Canet també destaquen una serie de cases d’americans o indians sobretot al carrer Ample, cases de tres nivells, d’estil neoclàssic, amb elements com els frontons i el motiu de la fulla de palma, amb grans finestres i balconada que recorre el primer pis de banda a banda.
Canet es una vila que ofereix al visitant la possibilitat de retornar a l’època esplendorosa de principis del segle XX.