Aquest setembre del 2013 MATERIAbcn us presentem un nou cicle de rutes culturals amb motiu de la commemoració del Tricentenari de 1714. El cicle consta de tres rutes dissenyades per entendre la Barcelona del segle XVIII entre els Àustries i els Borbons, la Barcelona assetjada i l’asalt de l’Onze de Setembre, la Barcelona captiva del segle XVIII entorn del Fort Píenc o la Ciutadella.

Iniciarem el Cicle el dimarts 10 de Setembre amb la ruta nocturna “El setge i l’ocupació” dins del Cicle 1714;

 

BARCELONA 1714: ENTRE ELS ÀUSTRIES I ELS BORBONS

Fossar de les MoreresLa tardor del 1705, l’arxiduc Carles entrava a Barcelona, ciutat en la qual s’estaria fins a l’any 1711, quan va marxar a Viena per ser proclamat emperador d’Àustria. Durant un breu període de temps, la Ciutat Comtal es convertia de nou en la capital de la cort, fet que no succeïa des del segle XV. La ciutat, però, va despertar d’aquest somni austriacista i va haver de fer front a les tropes filipistes que avançaven per tota Catalunya cap a Barcelona. Al llarg d’aquesta ruta guiada veurem els vestigis d’aquest moment històric entre els àustries i els borbons; La Plaça de Sant Jaume, el Palau Dalmases, la basílica de Santa María del Mar o el nou Centre Cultural del Born són alguns dels espais que visitarem.

Quan? Dissabtes de Setembre, Octubre i Novembre al matí

BARCELONA 1714: EL SETGE I L’OCUPACIÓ

descarga (3)Amb la signatura del tractat d’Utrecht, el 1713, es va posar fi a les hostilitats que des de feia 10 anys enfrontaven les principals potències europees en la Guerra de Successió a la Corona espanyola. De l’acord de pau, en va quedar al marge Catalunya, que, amb la retirada dels aliats, s’hauria d’enfrontar en solitari contra les tropes castellanes i franceses en una guerra desigual que tindria el punt culminant amb el setge i la definitiva caiguda de Barcelona, l’11 de setembre de 1714. Al llarg d’aquesta ruta guiada veurem els vestigis del moment del setge i l’ocupació de les tropes franco-castellanes; Sant Pere de les Puel·les, l’antic Portal Nou, el convent de Sant Agustí o el fossar de les moreres són alguns dels espais que visitarem.

Quan? Dissabtes de Setembre, Octubre i Novembre a la nit

BARCELONA 1714: BARCELONA CAPTIVA

1714_barcelona_setgeDesprés de l’Onze de Setembre de 1714 i la capitulació de la Ciutat Comtal s’inicià una dura repressió a tots els nivells sobre la ciutat; cultural, social, urbana i econòmica. El Decret de Nova Planta de 1716 i la necessitat de controlar els catalans van ser les armes dels Borbons per deixar Barcelona com una ciutat captiva. Al llarg d’aquesta ruta guiada veurem els vestigis de la Barcelona captiva pels borbons; la construcció del Fort Píenc, el disseny d’una Ciutadella militar i nous barris nascuts de la repressió com la Barceloneta són alguns dels espais que visitarem.

Quan? Diumenges de Setembre, Octubre i Novembre al matí