Us presentem un nou curs trimestral de rutes culturals per viatjar a la història més antiga de Barcelona; la Barcino romana.

aniversari 132Aquest 2015 Barcelona ha celebrat el seu 2100 aniversari i ho volem celebrar acabant l’any amb aquest curs on us proposem viatjar a la colònia romana. La colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino va néixer al segle I a.C. en un terreny fèrtil envoltat de rieres i a peu del mar. La seva riquesa va fer prosperar una població d’uns dos mil habitants i va donar forma a una petita però rica colònia del Mediterrani.Al llarg d’aquest curs volem reviure l’època romana de Barcelona en totes les seves vessants i ho farem visitant els vestigis que encara avui es conserven d’aquella època. Les muralles amb les seves portes, els tallers i petits carrers, el Fòrum amb el seu temple, la necròpolis i els camins que arribaven a la colònia o les grans cases senyorials dels patricis són part del llegat que avui ens porta a un viatge en el temps cap a Barcino. Us atreviu a viatjar amb nosaltres?

El curs consta d’un total de 9 hores dividides en tres sessions;

SESSIÓ I: LA BARCINO SOTERRADA

  • Dissabte 17 d’Octubre de 10h a 13h

fotos iti Cerdà 005Començarem el nostre curs introduint la colònia de Barcino en el context de l’imperi romà i en la geografia europea. Ho farem gràcies als materials que trobarem al Museu d’Història de Barcelona creat a la plaça del Rei l’any 1943. Passejant pel subsòl del museu tornarem a trepitjar els carrers romans, entrarem a diferents tallers de la colònia i ens endinsarem en la seva història. Després de l’esmorzar visitarem el Centre d’Interpretació de la Via Sepulcral Romana que es troba a l’actual plaça de Madrid. Es tracta d’una via secundària on a banda i banda trobem diferents monuments funeraris. Aquesta visita ens permetrà entendre cóm eren les vies de comunicació en època romana i cóm tractaven els romans el seu món funerari.

SESSIÓ II: BARCINO A LA VISTA

  • Dissabte 14 de Novembre de 10h a 13h

Copia de fotos iti Cerdà 058Farem una ruta guiada pels voltants de la colònia visitant les restes de l’aqüeducte, les restes de la muralla i les seves torres de defensa. Barcino, com totes les colònies romanes, tenia unes infraestructures ben dissenyades i construïdes per tal de garantir la defensa de la ciutat. Aquesta ruta ens permetrà descobrir els vestigis d’aquestes infraestructures romanes. Seguirem la ruta entrant a la colònia per la porta de mar on visitarem les darreres intervencions arqueològiques descobertes al costat del centre cívic Pati Llimona. Es tracta de la porta de mar i un conjunt termal que data dels segles I-II d.C.

SESSIÓ III: BARCINO A CASA

  • Dissabte 19 de Desembre de 10h a 13h

fotos iti Cerdà 051Dediquem la darrera sessió del curs a visitar dues domus; la Domus del carrer Sant Honorat i la Domus del carrer Avinyó. Visitant aquestes grans cases senyorials dels antics patricis romans viatjarem a la vida domèstica, al dia a dia de la colònia i els seus habitants. La Domus de Sant Honorat, inaugurada al 2010, ens permet parlar de l’organització i els espais oberts de les domus. La Domus d’Avinyó ens permet parlar dels espais interiors com el triclini o el cubiculum. Dues domus per aconseguir una visió complerta de la llar en època romana.