as9n31Un diumenge al mes marxem d´excursió!
El diumenge 18 de setembre anem a visitar el poblat iber de Puig Castellar.
El jaciment es troba a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), al cim d’un turó del parc de la serralada de Marina, que domina el curs baix del riu Besòs.
El Puig Castellar va ser descobert entre els anys 1904 i 1905 per Ferran Sagarra i de Siscar, que era propietari de les terres on es troba el poblat. El 1917 Ferran Sagarra va donar els terrenys a l’Institut d’Estudis Catalans, i aquests, de 1922 a 1925, es dedicaren a excavar a la zona nord del poblat.
L’any 1954 el Centre Excursionista del Puig Castellar va començar a fer diverses campanyes d’excavació i no es va acabar d’excavar el poblat sencer fins al 1958. Durant aquestes excavacions es van fer tres troballes molt importants: un capfoguer ibèric de ferro, un cap de terracota de la deessa de la fecunditat Tanit i un crani enclavat, segons sembla derivat de la tradició cèltica de conservar així el cap dels enemics vençuts.
El poblat és un assentament d’uns 5000 m2 situat en un punt geogràficament estratègic. Data dels segles V-IV aC a l’inici del segle II aC, moment en què és abandonat a causa de la Segona Guerra Púnica. És un dels poblats ibèrics més ben conservats del Barcelones.

El poblat constituïa un agrupament dedicat a l’agricultura i la ramaderia i, secundàriament, a la metal·lúrgia i el teixit. Les nombroses restes trobades, bàsicament d’origen grec i púnic, confirmen l’existència d’un abundós comerç amb pobles estrangers.
L’estructura del poblat té forma el·líptica i consta de tres carrers longitudinals amb més de trenta habitatges, fet que fa suposar una població de poc més de 200 habitants. La part menys protegida estava defensada per una forta muralla de pedra i argila, d’un metre de gruix. Els habitacles -datables entre els segle IV i III aC- estan construïts amb blocs irregulars de granit i pissarra, tenen un o dos compartiments, i devien estar coberts amb branques o fang. puigcastellar
S’hi distingeixen dos tipus d’espais: habitatges i altres vinculats a les funcions productives del poblat. Al voltant del Puig Castellar, a la zona plana, hi havia almenys dos assentaments dedicats principalment a l’agricultura i que depenien el poblat. Al Museu Torre Balldovina s’hi pot veure una gran quantitat dels objectes trobats al llarg de les excavacions. Puig Castellar forma part de la ruta dels ibers del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
Durant la nostra excursió passarem a prop de l’ermita de Sant Climent, travessarem el pla de les Alzines, amb el seu monòlit, des d’on podrem gaudir d’una primera panoràmica de Barcelona i rodalia amb el mar de fons.

Per a més informació :http://www.materiabcn.com/activitats-i-rutes/el-puig-castellar/