El passat dissabte 5 d’abril vam estrenar una ruta nova per Ciutat Vella; la ruta de les botigues amb encant que tornarem a fer aquest mes d’abril els dies;

Quan recorrem la ciutat sovint reparem en botigues atractives però si som agoserats i ens endinsem per tal de veure-les i conèixer-les més descobrirem un munt d’històries al seu voltant. Us apunteu a descobrir-les?

La nostra ruta guiada comença a la plaça de la Puntual, una plaça on trobem el monument a Santiago Rusiñol, pintor, escriptor, dramaturg i periodista català. Amb ell comencem la ruta parlant dels orígens de les botigues amb l’exemple de la Puntual, merceria que podem trobar a “L’Auca del Senyor Esteve” escrita al 1907 pel mateix Rusiñol.

Casa Gispert grup 2La primera botiga amb encant de la nostra ruta és la Casa Gispert, establiment fundat l’any 1851 per Josep Gispert com a magatzem de productes colonials però especialitzada al llarg dels anys en la torrefacció de cafè i fruita seca. Ens impregnarem de l’olor que encara avui desprén el seu antic forn de llenya, únic a tota Europa, entre prestatges i calaixets de fusta. La Colmena

Seguidament anem cap a La Colmena, pastisseria on encara avui es fan els carmels artesanals més antics d’Espanya. Allà trobarem al senyor Josep Maria Roig, propietari de l’establiment i secretari de lAssociació d’Establiments Emblemàtics de Barcelona. El sr. Roig ens explicarà cóm afronten avui dia el repte de sobreviure enmig de la transformació turística de la ciutat així com les conseqüències de la Llei d’arrendaments urbans que s’està aplicant aquest any 2014.

Cereria Subirà grupBen a prop de La Colmena trobem el comerç més antic de Barcelona; la cereria Subirà. La cereria Subirà es dedica a les espelmes des de 1761 i ocupa el local de la Baixada de la Llibreteria des del 1902. A l’interior de la cereria trobarem, però, la decoració i la història d’un altre comerç; La Argentina, botiga de roba oberta al 1840.

Creuant la plaça de Sant Jaume arribem a la Barreteria Obach, ubicada ja al carrer del Call i Barreteria Obach grupdedicada al comerç dels barrets des de 1924. Avui porta ja 90 anys cuidant els caps de barcelonins, catalans i turistes.  Amagada entre carrerons de l’antic call jueu trobarem un racó ple d’il·lusions, màgia i diversió; El Ingenio. Una botiga fundada l’any 1838 on sempre han conviscut la màgia, la broma i la festa.

Herboristeria del rey grup 3Per acabar la nostra ruta ens aproparem a la Plaça Reial pero abans d’arribar, al carrer del Vidre trobarem la joia de la corona; L’Herboristeria del Rei. Aquí aturem el temps i fem un viatge al segle XIX quan les herboristeries feien el paper dels actuals farmacèutics i les herbes ramaieres es guardaven en vells calaixos de fusta. El nom de l’herboristeria guarda relació amb la seva història i ho descobrirem durant la visita. Ja a la Plaça Reial una petita sorpresa per acabar; darrere d’un dels restaurants de la plaça trobarem el primer Museu pedagògic de Ciències Naturals de la ciutat o pot ser ho coneixereu més com la casa de les bèsties o la casa del taxidermista… voleu saber on es troba?

No us perdeu aquesta ruta guiada on descobrireu aquestes botigues amb encant, aquests secrets amagats de la ciutat i on aprendrem a valorar aquests establiments que treballen i lluiten per fer de Barcelona una marca de qualitat i artesania en ple segle XXI.