celiAquest 2017 arriba amb novetats, una d’elles és aquesta nova versió de la nostra ruta estrella; Secrets de Ciutat Vella. Si ja heu descobert quins secrets amaga l’antiga ciutat emmurallada, descobriu ara els secrets que amaga la Barcelona del segle XIX.

Avui us volem descobrir la historia de la primera muntanya russa.

El passeig de Gràcia va acollir entre el 1853 i el 1872 l’enorme parc d’atraccions Els Camps Elisis.

Els Camps Elisis (el nom es va adoptar per evocar l’elegància i bellesa de l’avinguda parisina) el va dissenyar l’arquitecte Josep Oriol Mestres, qui el 1852 va rebre l’encàrrec de fer uns jardins per al lleure dels barcelonins. El dia 10 d’abril de 1.853 s’inaugurava aquest complex de gairebé sis hectàrees en el qual els cronistes de l’època destacaven l’exhuberància de la seva vegetació, la profusió de pèrgoles, glorietes, fonts i estanys, l’exhibició d’aus exòtiques i també l’existència un luxós saló circular (amb una galeria elevada sostinguda per 24 columnes de fusta)  destinat a concerts.
L’àrea destinada al joc incorporava atraccions com pavellons de tir, billar a la francesa, ballestes, gronxadors, cavallets i altres entreteniments. Però sens dubte l’atracció més espectacular va ser la muntanya russa: que era de fusta .L’atracció vindria a ser una rampa  per la qual la gent s’hi llençava en vagoneta –assolint una velocitat punta de fins a 50 quilòmetres per hora- i que el el tram final, en pujada, frenava.Buidada la vagoneta, els operaris la tornaven a pujar fins el punt més alt i es repetia el procediment. L’atracció era l’equivalent a les franceses Promenades Aeriennes de principis del segle XIX.

El 1873 totes les instal·lacions havien tancat llevat del teatre que va seguir programant durant 3 anys més. Els Camps Elisis van quedar condemnants pel projecte urbanístic que comportava l’execució de l’Eixample Cerdà en aquella zona que havia d’unir Barcelona amb Gràcia.
L’únic record que ens queda avui del que van ser aquells Camps Elisis el tenim en el passatge que duu el seu nom i que discorre en direcció mar/muntanya per l’interior de l’illa formada pels carrers València, Mallorca, Passeig de Gràcia i Pau Claris.

eli1 (1)

 *1854.- La muntanya russa dels Camps Elisis era el buc insignia del complex lúdic situat a mig camí entre Barcelona i Gràcia. (Foto: F. Gobinet de Villecholes)