maçoneria1Avui hem passejat per la ciutat de Barcelona a la recerca de símbols maçons o simbologia suposada.Cal recordar que el franquisme va exercir una forta repressió contra les lògies, i a Barcelona s’esborraren bona part dels signes maçònics. Ja sabem que les dictadures no tenen molt afecte per organitzacions que tenen com a pilars la llibertat de pensament, el coneixement il·lustrat i la fraternitat.

La ruta, que tornarem a fer aquests mes de setembre no hagués estat possible sense el llibre de Xavi Casinos, Passejades per la Barcelona Maçònica i la visita guiada a la Biblioteca Arús.

En concret avui us parlarem de tres punts del nostre itinerari.
Comencem pel carrer Portaferrissa 11, sobre un llindà i figura un grup escultoric on dos nens -el de la dreta amb dues regles i el de l’esquerra amb una paleta i un compàs- i al mig, un pilar de maons i un triangle. Pertanyen a una casa construïda el 1867, tot i que als plànols originals no hi ha constància.maçoneria3

Una altra de les nostres parades es a l’antic convent de Sant Agustí, que va passar a ser una caserna construïda al segle xviii , edifici que avui allotja el Centre Cívic de Ciutat Vella, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i el Museu de la Xocolata. Doncs bé, sobre dues de les tres portes del carrer del Comerç es pot veure el símbol maçònic més conegut, un escaire i un compàs, cosa que fa pensar que a l’edifici potser hi va haver una lògia, fos quan el va ocupar l’exèrcit de Napoleó o més tard quan va ser la seu de l’Acadèmia Militar de Matemàtiques. A la tercera porta no hi ha cap símbol, però es veu clarament que el van eliminar: segurament en època franquista.

Per últim us parlarem del Castell dels tres Dragons al parc de la ciutadella.Va ser dissenyat per Lluís Domènech i Montaner com a restaurant de l’Exposició Universal del 1888. El seu perímetre superior està envoltat d’unes peces de ceràmica on hi ha dibuixades espècies animals. Una d’elles és una estrella de mar de cinc potes que al centre té quelcom semblant a una G. Pot ser casualitat, però una estrella de cinc puntes amb una G dins és un dels símbols més importants de la maçoneria. La G representa l’origen, la gènesi, la geometria, Déu, God en anglès.Castell3DragonsCer16

En voleu descobrir més? No us perdeu la nostra ruta, el dia 29 de setembre!!!

Informació i reserves: info@materiabcn.com/ 629813322