òpera

Barcelona, ciutat d’òperes

Tothom sap què és el Liceu. Molts s’han assegut en alguna de les seves butaques. I fins i tot, alguns han gaudit d’una de les seves òperes. Però pocs coneixen que al Gran Teatre s’hi va representar l’òpera més llarga del món. Per què va durar un any. Una òpera de Wagner, el mateix que va provocar que el Liceu es quedés completament a les fosques. I és clar, com podien les dones lluir les seves joies? Els seus marits es van fer construir el seu propi teatre perquè un altre els havia declarat batalla. Sabeu quin era? Hi heu passat per davant infinitat de vegades! El primer derbi de la ciutat, molt abans que el Barça-Espanyol. I enmig del sidral, un conglomerat de Rossinis, Mozarts, Verdis, Wagners i Puccinis, rivalitzaven entre sí a veure qui omplia la cartellera. Joc brut i males arts. Però què es podia esperar si l’òpera va arribar a Barcelona a través d’una guerra? MATÈRIA BCN us proposa una nova ruta: Barcelona: ciutat d’òperes.
El passat dia 14 de desembre vam fer la primera ruta de Barcelona: Ciutat d’òperes, durant els diumenges de gener i febrer repetim.
Avui dediquem la nostra entrada de blog a descobrir alguns espais de la ruta :
La ciutat de Barcelona ha tingut sempre una relació fascinant amb el món de l’òpera. El genere líric va ser , durant segles, la forma d’oci més consumida pels Barcelonins.
Una de les coses que vam poder descobrir durant la passejada, es on va tenir lloc la primera òpera. L’òpera a Barcelona va arribar de la ma de l’Arxiduc Carles d’Àustria. Carles havia nascut entre les notes de música, a la seva família li encantava. Ja feia uns anys que el seu pare havia fet portar l’òpera italiana a les sales de Hofburg.
Carles es va casar amb Elisabeth, a l’església de Santa Maria del Mar . L’Arxiduc com a regal de noces va decidir oferir-li una òpera. És així com la primera òpera es va estrenar l’any 1708 a la Llotja de Mar a Pla de Palau en plena guerra de successió.
Amb aquesta primera òpera els catalans havien après que no només es podia escoltar música a les esglésies.
Les elits de la ciutat van començar a buscar un espai per poder representar òperes. El lloc escollit va ser el Teatre de la Santa creu.
El Teatre de la Santa Creu va ser el primer teatre que hi va haver a la ciutat de Barcelona, al segle XVI.
El seu nom li venia de la vinculació amb l’Hospital de la Santa Creu del Barri del Raval. Durant segles el teatre de la Santa Creu tenia el monopoli de les representacions artístiques a la ciutat.
Però al segle XIX es produeix un gran canvi, amb el naixement de la classe burguesa, poc a poc es fa el sal al Gran Teatre del Liceu. El Liceu acabat el més d’abril de 1847, era més luxós i més còmode, que el Teatre de la Santa Creu. I en aquest context podem dir que va néixer el primer derbi de la ciutat; El Liceu contra el principal.
Durant la ruta també vam passar pel carrer Ample, la Plaça reial, entre molts altres espais…
Ens vols saber més?
Et deixem l’enllaç a l’agenda de Materia Bcn: http://www.materiabcn.com/activitats/calendari/
Reserva la teva plaça
No t’ho perdis!!