20140306_164547El proper diumenge dia 30 de Novembre anem de visita al recinte Modernista de Sant Pau.
Construït entre 1902 i 1930, aquest conjunt de pavellons es una obra cabdal del modernisme català, descobrirem “una ciutat dins la ciutat”.
Aquest conjunt modernista, un dels més importants d’Europa, és un referent destacat del patrimoni i la Cultura de Barcelona. L’any 1978 el conjunt arquitectònic va ser catalogat com a Monument Històric-Artístic i la UNESCO el va declarar Patrimoni Mundial l’any 1997, donada la seva singularitat constructiva i la bellesa artística.
Els orígens d’aquest centre hospitalari cal buscar-los a l’època medieval: l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, va néixer el 1401, quan el Consell de cent i el Capítol Catedralici van fusionar els 6 hospitals que hi havia al barri del Raval.
A principis del segle XX el llegat del Banquer Pau Gil, va fer possible l’inici de la construcció d’un nou hospital, per a poder modernitzar el sistema sanitari de la ciutat en ple creixement demogràfic.
El nou projecte hospitalari es va encarregar a Lluís Domènech i Montaner, es va inaugurar oficialment el 1930.
El conjunt es va projectar per ocupar una superfície equivalent a 9 illes de l’Eixample.
Lluís Domènech i Montaner va gaudir d’una llibertar absoluta en el disseny, la construcció, i la decoració de l’hospital, la qual cosa li va permetre fer un ampli desplegament de tots els seus coneixements, on va comptar amb artesans que col·laborarien amb ell a l’hospital de Sant Pau, com Eusebi Arnau o la fàbrica Pujol i Bausis.IMG-20141111-WA0005
Domènech i Montaner havia tingut l’ocasió de desenvolupar conceptes i tècniques aplicades a un centre mèdic a l’Institut Pere Mata de Reus, el qual acabava de construir. Fruit de l’encarreg també va estudiar diferents solucions que s’estaven aplicant a Europa com Hospital Lariboisière a París, St. Thomas a Londres i l’hospital militar de Toul, finalment va plantejar el disseny basat en pavellons aïllats enllaçats entre si per una galeria subterrània, solució absolutament innovadora.
El projecte inicial de Lluís Domènech i Montaner contemplava la construcció de quaranta-vuit pavellons, però finalment es van fer un total de vint-i-set. D’aquest dotze van ser executats per l’arquitecte i la resta pel seu fill;m Pere Domènech i Roura.
Actualment dels dotze pavellons que conformen aquest conjunt històric, sis estan totalment rehabilitats.
La visió innovadora de l’arquitecte li aporta al conjunt una personalitat pròpia en què fuig del concepte palau-hospital, i s’acosta al de ciutat jardí, un conjunt funciona, estètic, humà i modern.
Vols descobrir l’Hospital de la Santa creu i Sant Pau?
Més informació:http://www.materiabcn.com/activitats/2014-11-30/?limit=3
info@materiabcn.com /629.81.33.22-699.51.91.86