panelletsAvui al nostres blog, us volem descobrir alguns dels temes que tractarem aquest divendres dia 31 d’octubre i dissabte dia 1 de novembre a la ruta Especial de Tots Sants. En aquesta ruta entorn de Ciutat Vella, buscarem els lligams de Barcelona amb el record dels avantpassats.
Descobrirem la relació que els habitants de Barcelona han tingut amb el món funerari al llarg de la nostra història. Les creences religioses, els coneixements mèdics, l’organització de la ciutat, les malalties i epidèmies oels rituals han anat marcant la situació de sagreres, cementiris i monuments funeraris. Per això farem un recorregut des de la necròpolis romana fins a la capella de Sant Llàtzer passejant per Santa Maria del Pi, el Call, les Rambles o Santa Maria del Pi.
Però us heu plantejat aguna vegada d’on bé la tradició de menjar castanyes i panellets?
Tots Sants, és una festa dedicada al record dels avantpassats. S’escau en un temps on les nits s’allarguen i comença a fer més fred. La natura, després de l’esclat d’abundor de l’estiu, ha donat els seus fruits i entra en un temps de mort, si més no, aparent, a l’espera que una nova vida germini i sorgeixi amb la primavera. A la tardor, les fulles d’alguns arbres cauen. És, doncs, un temps que recorda la mort.

En els inicicis del cristianisme es celebrava la festa dels difunts a la primavera, poc després de Pasqua, ja que es vinculava a la creença en la resurrecció. L’inici de la festa de tots sants data del segle IX, quan l’església va decidir destinar aquest dia al record de tots aquells sants que van dedicar les seves vides en la propagació i la defensa de les seves vides.La festa de Tots sants és doncs, una festa dedicada als familiars difunts. Era costum, fer cerimònies i oracions, oferir llums, resar tres parts del rosari, dir tres misses i tocar les campanes tota la nit, a fi, de que els difunts que encara no haguessin assolit la pau, trobessin el camí. Dels costums propis de tots sants ni ha tres que encara es mantenen amb força avui dia:

La visita als difunts
La castanyada
Els Panellets

La Visita als difunts: la tradició de portar flors als difunts el dia 1 de novembre bé d’epoca romana. Els romans feien aquestes visites en èpoques de collites.

images (4)La Castanyada :Antigament era una costum d’àmbit familiar. Les castanyes eren torrades a casa o bé, a ciutat, es compraven a les castanyeres. Actualment, l’ofici de torrar i vendre castanyes pràcticament ha desaparegut, però la tradició continua en les parades a càrrec d’associacions i col·lectius de joves que aprofiten aquesta efímera activitat comercial per obtenir beneficis econòmics per a les seves activitats.
A més de les castanyes torrades es mengen també moniatos, panellets i es veu vi dolç.
La família es reunia i recordava els difunts menjant castanyes resant el rosari o amb petits gestos com deixar un plat buit a taula.
El panellets són  un producte de rebosteria casolana, fets amb ametlla, sucre i rovell d’ou, bàsicament. Poden anar coberts o no de pinyons i afegir altres components com el coco, la xocolata o d’altres. Probablement recorden els antics àpats funeraris i els pans dels morts que es portaven com a ofrena a l’església. La fruita confitada, que es conserva més enllà dels mesos en què es cull, també és present a la festa.
Una tradició popular ens diu que el fet de menjar castanyes i panellets el dia de Tots Sants, bé de la tradició de, per recordar als fidels la necessitat de pregar per les ànimes dels difunts. Segons sembla, els campaners, després de fer repicar les campanes amb força durant una bella estona, reposaven i es menjaven un grapat de castanyes o qualsevol altra fruita del temps, que feien passar avall amb un traguinyol de vi. Ja us podeu imaginar que moltes vegades els campaners no estaven pas sols, els acompanyava molta gent disposada a compartir aquest ressopó tan senzill com saborós. És d’aquesta manera, prou curiosa, que potser va néixer una tradició que ja s’havia generalitzat a la fi del segle XVIII. En algunes cultures tenien la creensa que per cada castanya menjada la nit de tot sants es lliurava una ànima del purgatori.